Een reeks beursgenoteerde bedrijven kwam dinsdag en woensdag met de kwartaalcijfers naar buiten. Bij aan de Amsterdamse beurs genoteerde fondsen meldde luchtvaartmaatschappij Air France-KLM dat het verlies is het eerste kwartaal van dit jaar is teruggedrongen, maar het ging nog wel om een min 249 miljoen euro.

Voedings- en gezondsheidsbedrijf Dsm-firmenich houdt vast aan zijn winstprognose voor dit jaar en verwacht een beperkt effect van de handelsoorlog van de Amerikaanse president Trump. Het Amerikaanse moederbedrijf van reserveringssite Booking.com heeft het aantal boekingen in het eerste kwartaal van dit jaar zien stijgen, maar wijst wel op onzekerheid over de geopolitieke situatie.

Het aandeel Air France-KLM zakte woensdag bijna 1 procent, terwijl DSM-firmenich 0,2 procent prijsgaf.

Air France-KLM verkleint verliezen

Air France-KLM heeft het verlies in het eerste kwartaal teruggedrongen in vergelijking met een jaar eerder. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie profiteerde onder meer van de hogere omzet en lagere brandstofkosten. Begin vorig jaar ging nog het grootste verlies sinds het einde van de coronacrisis in de boeken.

Air France-KLM stond vorig kwartaal 249 miljoen euro in het rood, een verbetering van 231 miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat het bedrijf nog altijd rode cijfers schreef, had onder meer te maken met hogere kosten voor personeel, vliegtuigonderhoud en luchthaventarieven. Goedkopere brandstof, als gevolg van de gedaalde olieprijzen begin dit jaar, wist het verlies deels te beperken.

De omzet steeg met 7,7 procent tot bijna 7,2 miljard euro. Alle divisies binnen Air France-KLM droegen daaraan bij. Zo steeg de omzet van Air France met 7,8 procent tot 4,3 miljard euro en die van KLM met 7,7 procent tot 2,9 miljard euro. Dat had onder meer te maken met het aantal passagiers, dat met 4,5 procent toenam tot 21,8 miljoen.

Topman Ben Smith spreekt in een toelichting op de kwartaalresultaten van een "solide start" van 2025. Wel waarschuwt hij voor de toenemende onzekerheid in de wereld die in de toekomst voor "extra tegenwind" kan zorgen. "Maar wij geloven dat Air France-KLM uniek gepositioneerd is om zich aan te passen en te presteren", voegde hij daaraan toe.

Air France-KLM meldt verder weinig over de concrete impact op de financiën van het handelsbeleid van de Verenigde Staten en de daarmee gepaard gaande onzekerheid. In plaats daarvan verwijst het concern naar een algemeen beeld binnen de luchtvaartsector over boekingen voor mei en juni. Daaruit komt naar voren dat het aantal boekingen van de VS naar Europa in die maanden met 2,1 procent is toegenomen op jaarbasis. Boekingen van Europa naar de VS zijn daarentegen in aantal gedaald met 2,4 procent.

KLM merkt dat de in oktober aangekondigde kostenbesparingsmaatregelen effect beginnen te sorteren. De luchtvaartmaatschappij wist het operationele verlies op jaarbasis met ruim 90 miljoen euro terug te dringen in het eerste kwartaal van dit jaar. Tegelijkertijd benadrukt topvrouw Marjan Rintel dat de luchtvaartmaatschappij "er nog lang niet is" en dat de focus op kostenbesparingen blijft liggen.

Het pakket aan maatregelen moet dit jaar leiden tot een besparing van 450 miljoen euro. De eerste stap lijkt nu genomen. "Operationeel hadden we een goed kwartaal met veel minder annuleringen en de beste vertrekpunctualiteit van de afgelopen twee jaar", zegt Rintel in een toelichting op de kwartaalresultaten. "Dat is een goede prestatie, met positieve gevolgen voor onze klanten en onze inkomsten."

Financieel topman Bas Brouns verwacht dat de positieve impact van de maatregelen gedurende het jaar toeneemt. "Dat is ook nodig, want ondanks de omzetgroei staat de winstgevendheid onder druk door onder meer stijgende kosten van materieel, personeel en havengelden", aldus Brouns. "Ook de geopolitieke onzekerheid benadrukt de noodzaak van kostenbeheersing en efficiëntie, aangezien de gevolgen voor vervoer, de toeleveringsketen en vracht nog onduidelijk zijn."

Het operationele verlies van KLM begin dit jaar kwam uit op 199 miljoen euro, tegen 290 miljoen euro een jaar eerder. De kosten liepen vorig jaar onder meer op door een tekort aan piloten, onderhoud en problemen met de levering van onderdelen. Als gevolg daarvan was er minder capaciteit beschikbaar. Ook moest KLM begin vorig jaar klanten compenseren als gevolg van verstoringen in januari en februari.

Dsm-firmenich ziet beperkte impact van importtarieven

Dsm-firmenich verwacht de impact van de handelstarieven te kunnen beperken, meldt het voedings- en gezondheidsbedrijf in zijn kwartaalbericht. Volgens topman Dimitri de Vreeze is het concern dankzij de "unieke portfolio" van activiteiten "uitstekend" gepositioneerd om te opereren in de huidige onzekere macro-economische omgeving en de effecten van de importheffingen beperkt te houden.

Het bedrijf houdt dan ook vast aan de verwachting dit jaar een verdere winstgroei te realiseren, waarbij wordt gerekend op een aangepaste winst, gecorrigeerd voor onder meer belastingen en afschrijvingen, van minstens 2,4 miljard euro. De Vreeze sprak daarnaast van sterke prestaties in het eerste kwartaal, met een aanzienlijke groei van alle activiteiten van het concern.

Dsm-firmenich zag de omzet in de eerste drie maanden van het jaar met 7 procent stijgen tot bijna 3,3 miljard euro. Op eigen kracht, dus zonder overnames, groeide de omzet met 8 procent. De aangepaste winst steeg met 40 procent tot 650 miljoen euro.

Het bedrijf is in april begonnen met het inkopen van 500 miljoen euro aan eigen aandelen. Dat programma werd bij de jaarcijfers aangekondigd en zal worden uitgebreid tot 1 miljard euro na de afronding van de verkoop van het belang van dsm-firmenich in Feed Enzymes Alliance, een samenwerking op het gebied van voederenzymen, aan zijn partner Novonesis.

Het plan om de tak voor ingrediënten en vitamines voor diervoeding Animal Nutrition & Health (ANH) af te splitsen ligt volgens het bedrijf op schema. Topman De Vreeze heeft eerder aangegeven de ANH-tak in de loop van 2025 af te stoten, waarbij wordt gekeken naar alle opties zoals een beursgang of een verkoop..

Booking ziet groei in eerste kwartaal, maar is voorzichtig over rest van het jaar

 Booking Holdings, het Amerikaanse moederbedrijf van onder meer Booking.com, heeft de vraag naar overnachtingen in de eerste maanden van dit jaar wederom zien toenemen. Topman Glenn Fogel bleef in een toelichting op de kwartaalcijfers wel voorzichtig over de nabije toekomst door alle toegenomen handelsonrust.

De boekingen namen in het eerste kwartaal met 7 procent toe vergeleken met het eerste kwartaal van 2024. Alles bij elkaar werden er 319 miljoen overnachtingen geboekt en de kwartaalomzet groeide met 8 procent tot 4,8 miljard dollar. De winst gecorrigeerd voor onder meer belastingen groeide daarnaast met ruim een vijfde tot 1,1 miljard dollar.

"Hoewel er onzekerheid in de markt heerst over de geopolitieke en macro-economische situatie op korte termijn, blijven we ons richten op de langetermijngroei", verklaarde Fogel die verder sprak van een "goede start van 2025" en een "gezonde groei van het aantal overnachtingen".

Beleggers houden de kwartaalcijfers van onlinereisbedrijven scherp in de gaten om het consumentenvertrouwen in de VS te peilen, te midden van zorgen over een mogelijke recessie als gevolg van Donald Trumps importheffingen. Luchtvaartmaatschappijen zoals American Airlines en Delta Air Lines hebben hun vooruitzichten voor 2025 al ingetrokken, wijzend op onzekerheden door het handelsbeleid.

Booking Holdings zegt in zijn kwartaalbericht niets over de vorig jaar al aangekondigde reorganisatie bij Booking.com. Onlangs meldde Het Financieele Dagblad op basis van bronnen dat het bedrijf daarbij zou mikken op een vermindering van het aantal werknemers met ruim 10 procent. Een woordvoerder wilde de getallen tegenover de krant evenwel niet bevestigen.

Chiptoeleverancier ASMI boekt sterke verkopen in China

ASM International (ASMI) blijft profiteren van de grote vraag naar de geavanceerde GAA-technologie van de Nederlandse chipapparatuurfabrikant en solide verkopen in China. Wel waarschuwt het bedrijf bij de publicatie van zijn kwartaalcijfers voor onzekerheid in de markt door de handelsoorlog, waarvan de precieze impact nog onbekend is.

De orders stegen in het eerste kwartaal met 14 procent ten opzichte van een jaar eerder, bij constante wisselkoersen, en waren goed voor dik 834 miljoen euro. Daarbij ging met ruim 839 miljoen euro ruim een kwart meer omzet in de boeken. De winst, gecorrigeerd voor onder meer belastingen, steeg meer dan 40 procent tot 271 miljoen euro.

Het in Almere gevestigde ASMI maakt apparatuur die wordt gebruikt voor de productie van chips. Het bedrijf ziet een sterke vraag naar zogeheten "gate-all-around" of GAA-technologie, die is bedoeld om prestaties te verbeteren. Grote chipconcerns als Samsung en Intel maken daar gebruik van.

Het bedrijf kondigt daarnaast aan voor 150 miljoen euro aan eigen aandelen te gaan inkopen. ASMI blijft in zijn vooruitzichten rekenen op verdere groei. In heel dit jaar zouden de verkopen 10 tot 20 procent moeten kunnen toenemen. Het bedrijf had eerder wel gewaarschuwd dat zijn omzet uit China in 2025 lager zou zijn door nieuwe exportbeperkingen van de Amerikaanse overheid.

LEES OOK: De jaren van extreem hoge waarderingen op de Amerikaanse beurs zijn voorbij, volgens strateeg van Bank of America